/

9 Ιανουαρίου, 2024

Chat gpt και ψυχική υγεία

Chat gpt

Chat gpt και ψυχική υγεία - Συνδέονται τελικά;

Σύντομη απάντηση: Ναι, το Chat gpt και η ψυχική υγεία μπορούν να συνδεθούν, και με πολλούς τρόπους μάλιστα. Πώς; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις και να ενημερωθείς καταλλήλώς!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το τι είναι το Chat gpt

Τι είναι όμως το Chat gpt? Με λίγα λόγια, είναι ένα chatbot, το οποίο σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από την OpenAI, ξεκινώντας το μεγάλο ντεμπούτο του, στις 30 Νοεμβρίου 2022. Είναι βασισμένο σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κατευθύνουν τη συνομιλία, το επίπεδο λεπτομέρειας της, το στυλ, το ύφος και τη μορφή της, αποκτώντας παράλληλα τις πληροφορίες που επιθυμούν. Χωρίζεται σε πολλά μοντέλα, με το νεότερο μοντέλο μέχρι στιγμής το 4, ενώ το 3.5 προσφέρεται στη δωρεάν έκδοση.

Τι σημαίνει όμως αυτό για ένα μέσο χρήστη; Ότι χρησιμοποιώντας το παραπάνω μοντέλο, μπροείς να αποκτήσεις όλες τις γνώσεις, τις πληροφορίες αλλά και τις επιδιώξεις που αναζητάς, γράφοντας απλώς αυτό που θέλεις. Επίσης, πληρώνοντας μια μηνιαία συνδρομή, δίνεις στο μοντέλο τη δυνατότητα να συνδεθεί στο Internet μέσω του Bing, έχοντας έτσι παραπάνω πληροφορίες. 

Φυσικά, το μοντέλο μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα πέρα από το να παραθέσει πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει roleplay, να δώσει οδηγίες ή συμβουλές, να ακούσει τα προβλήματα σου και να προτείνει λύσεις ή να σου παραθέσει ιδέες για brainstorming. Μπορεί ακόμα και να σου βελτιώσει το βιογραφικό σου ή να σου δημιουργήσει από το 0 ένα διαγώνισμα, με την ύλη και τις ερωτήσεις που επιθυμείς.

Ανταγωνιστές του Chat gpt

Το Chat gpt έχει διάφορους ανταγωνιστές, που λειτουργούν με παρόμοιο σκεπτικό, όπως το Bard AI της Google, το Bing AI της Microsoft και  το CoPilot.

Τι είναι η ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον Mental Health Organization, είναι μια κατάσταση ψυχικής ευεξίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, να συνειδητοποιούν τις ικανότητες τους και να συνισφέρουν στην κοινωνία. Είναι κομμάτι της υγείας και της ευημερίας και αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Είναι ένα σύνθετο συνεχές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και δυσφορίας, το οποίο μπορεί να φέρει διαφορετικά κλινικά αποτελέσματα.

Η σύνδεση μεταξύ Chat gpt και ψυχικής υγείας

Όπως κάθε εργαλείο, έτσι και το Chat gpt μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Από το να “κλέψεις” (αντιγράφωντας) σε ένα διαγώνισμα, μέχρι να το ρωτήσεις να σου γράψει μια σύνοψη ενός κειμένου. Κι από το να σου δώσει πληροφορίες για το Β παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι το τι να μαγειρέψεις αύριο. 

Έτσι, η σύνδεση μεταξύ του γλωσσικού μοντέλου που αναφέραμε και της ψυχικής υγείας είναι ξεκάθαρη: Αν το ρωτήσεις πώς μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένος, πώς να κοιμάσαι καλύτερα, ή πώς το φαγητό πριν τον ύπνο συνδέεται με τη ψυχική υγεία, θα πάρεις χρήσιμα insight για τις απορίες σου. Φυσικά, δεν περιοριζόμαστε μόνο εδώ. 

Μπορεί να σου δώσει συμβουλές για το πώς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, πώς να κάνεις περισσότερες φιλίες ή απλώς πώς να αποφύγεις το Burnout. Τα πιθανά ερωτήματα και οι πιθανές απαντήσεις είναι αμέτρητητες, και περιορίζονται μονάχα στη φαντασία σου. Ωστόσο, χρειάζεται να θυμάσαι ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να αντικαταστήσει τη συμβουλή ή τη γνώμη ενός ειδικού ιατρού, ειδικά όταν πρόκειται για θέμα ψυχιατρικών ασθενειών, όπως η διπολική διαταραχή.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό

Γιατί όμως όλο αυτό είναι σημαντικό, και πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλο αυτό βοηθά; 

Πολύ απλά, γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν περιορισμένους πόρους. Είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για τη δυνατότητα να διαβάσουν βιβλία, είτε για να δουν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Και πολλά ερωτήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη χρήση της τεχνολογίας, συμπληρωματικά με τη δωρεάν βοήθεια που μπορεί να ζητήσει κάποιος. Έτσι, το Chat gpt δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς με λίγοτερους πόρους να έχουν πρόσβαση στη γνώση, χωρίς να χρειάζεται να ψάξουν πολύ.

Το πόσο επαληθευμένη και επαληθεύσιμη είναι αυτή η γνώση, διαφέρει από ερώτημα σε ερωτήμα και από διάφορες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα αν έχουμε την Premium έκδοση (άρα και πρόσβαση στο διαδίκτυο), το ύφος και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε ή ακόμα και το prompt (δηλαδή το πώς θα γράψουμε κάτι) που θα χρησιμοποιήσουμε.

Συμπέρασμα

Ποιο είναι εν τέλει το συμπέρασμα; Ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να βοηθήσει την κοινωνία αλλά και την κοινότητα μας να αναπτυχθεί, αρκεί να τη χρησιμοποιούμε με καλές προθέσεις. Επίσης, το Chat gpt ήρθε για να μείνει, και σίγουρα βοηθά (και θα βοηθήσει) πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη. Αρκεί φυσικά, να μη ξεχνάμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δε μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση τη φυσική νοημοσύνη, τόσο απαραίτητη για την εποχή μας.

Πηγές

From the same category