/

6 Ιανουαρίου, 2024

Η τέλεια ξεκούραση σύμφωνα με την επιστήμη

Ξεκούραση

Ποια είναι η τέλεια ξεκούραση σύμφωνα με την επιστήμη;

Οι περισσότεροι από εμάς, ανυπομονούμε για το Σαββατοκύριακο, ώστε να έχουμε λίγες στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Μάλιστα, πολλοί βασίζονται στο γεγονός, ότι θα ξεκουραστούν σε αυτό, και θα γυρίσουν ανανεωμένοι πίσω στην εργασία τους, τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, πολλοί δεν τα καταφέρνουν και για αυτό περιμένουν το επόμενο Σαββατοκύριακο, και έπειτα το επόμενο, και το επόμενο και πάει λέγοντας. 

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθή για το πώς κάποιος μπορεί εν τέλει να ξεκουραστεί καλά, να ανακτήσει δυνάμεις και να επιστρέψει δυναμικός. Όπως επίσης, και πολλά άρθρα έχουν γραφεί για αυτό το θέμα. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στις 6 βασικές πτυχές που μπορεί να έχει η ξεκούραση και ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο, όπως αυτές αναγράφονται σε διάφορα άρθρα. 

Δε χρειάζεται να έχεις διπολική διαταραχή για να ξεκουράζεσαι καλά. Παρόλα αυτά, το άρθρο απευθύνεται σε όλους και όλες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ξεκουραστούν, και δεν τα καταφέρνουν. 

Hobbies
origami 3584204 1280

Σύμφωνα με το Maniology, τα hobbies είναι πολύ σημαντικά για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Συγκεκριμένα, προσφέρουν:

  • Ανάπτυξη
  • Αυτοφροντίδα
  • Προάγουν τη ψυχική υγεία
  • Μειώνουν το άγχος
  • Σε βοηθούν να βρεις έναν σκοπό
  • Σε βοηθούν να κάνεις νέους φίλους/φίλες
Ύπνος
Ύπνος - Ξεκούραση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειαζόμαστε περίπου 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά. Μάλιστα, όταν κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε, γίνεται ανάπλαση των νευρικών μας κυττάρων και μπορούμε να αναστείλουμε τη γήρανση και την άνοια. Επίσης, ένας ποιοτικός ύπνος μπορεί να προσφέρει καλύτερες γνωστικές και ακαδημαικές επιδόσεις για εμάς τους φοιτητές, να μας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους αλλά και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Unplanned time
Unplanned time- Ξεκούραση

Τι είναι το unplanned time; Με λίγα λόγια, ο χρόνος που αφιερώνουμε για τον εαυτό μας και δεν είναι προσχεδιασμένος. Για παράδειγμα, μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε για να πάμε μια βόλτα στο πάρκο ή να μιλήσουμε με κάποιο γνωστό ή φίλο μας. Να παίξουμε με το κατοικίδιο μας ή απλώς να χαλαρώσουμε σπίτι. Όπως και αν αποφασίσουμε να τον αξιοποιήσουμε, δε χρειάζεται να ξεχνάμε ότι είναι ο δικός μας χρόνος.

Κοινωνικοποίηση
Κοινωνικοποίηση- Ξεκούραση

Τι πιο ωραίο από το να βγεις με έναν καλό φίλο/φίλη το Σαββατοκύριακο, ή να μιλήσετε για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα; Τα οφέλη είναι πολλά. Από το να μειώσεις το ανεπιθύμητο στρες και να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία, μέχρι το να νιώθεις λιγότερη μοναξιά και να βελτιώσεις την οικονομική σου κατάσταση. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, και για αυτό χρειάζεται να μιλάμε και να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους. 

Φυσική δραστηριότητα
Φυσική δραστηριότητα- Ξεκούραση

Και πάλι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό με λίγα λόγια, σημαίνει 2 45λεπτες συνεδρίες (sessions) με γυμναστική, που μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, είτε μέσα στην εβδομάδα. Κι αν είσαι από τα άτομα που προτιμούν τις μικρότερες βόλτες ή χαμηλότερης έντασης γυμναστικής, μπορείς να τις χωρίσεις ανά 20 λεπτά. Όλα είναι εντάξει και όλα είναι αποδεκτά! 

Τι χρειαζόμαστε τελικά για να έχουμε την τέλεια ξεκούραση σύφμωνα με την επιστήμη;

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να ξεκουραζόμαστε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι η φυσική δραστηριότητα (ακόμα και αν φαίνεται δύσκολη για μερικούς από εμάς), το unplanned time, η κοινωνικοποίηση και ο ύπνος. Σίγουρα, αν έπρεπε να διαλέξουμε κάποιον από αυτούς, θα ήταν τα hobbies, τα οποία πράγματι μπορούν να μας ξεκουράσουν και να μας ανανεώσουν. 

Τελικά, όσο απίθανο και αν φαίνεται, μπορεί και η εργασία να μας βοηθήσει λιγάκι. Αρκεί πάντα να μην το παρακάνουμε, όσο είναι δυνατό, και να προσπαθούμε για το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Άλλωστε, ανάλογα με τη φύση της εργασίας μας, η ξεκούραση μας μπορεί να διαφέρει, και αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από όλο το άρθρο, είναι να κάνουμε τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους! 

Πηγές