/

31 Δεκεμβρίου, 2023

Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής

Θεραπεία της διπολικής διαταραχής

Ποια είναι η θεραπεία της διπολικής διαταραχής;

Η σύντομη απάντηση: Τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα! 

Φαρμακοθεραπεία

Για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, χρησιμοποιούμε συνήθως 3 είδη φαρμάκων: Τα αντιψυχωτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τους σταθεροποιητές διάθεσης ή αλλιώς αντιεπιληπτικά.

Αντιψυχωτικά

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, κυρίως της σχιζοφρένειας, της ψύχωσης και της μανίας. Έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτές τις διαταραχές, όπως για παράδειγμα τις παραισθήσεις, την αποσύνδεση από την πραγματικότητα κλπ

Αντικαταθλιπτικά

Είναι φάρμακα που “πολεμούν” την κατάθλιψη. Δρουν κατά κύριο λόγο σε 2 με 4 εβδομάδες, βελτιώνοντας τα συμπτώματα μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Αυξάνουν τη σερατονίνη στον εγκέφαλο, ή κάνουν “επαναπρόσληψη” όπως λέγεται επιστημονικά ο όρος. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών που μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Σε περιπτώσεις στις οποίες το άτομο δεν έχει κατάθλιψη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσουν μανία.

 

Σταθεροποιητές διάθεσης

Οι σταθεροποιητές διάθεσης κάνουν αυτό ακριβώς που λένε: Σταθεροποιούν τη διάθεση και αποτρέπουν περισσότερα επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης. 

Για μια εκτενέστερη λίστα τους, μπορείς να δεις εδώ

Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής - Όλα τα φάρμακα μαζί

Για να τα συνδέσουμε όλα αυτά μαζί λοιπόν. Σε περιπτώσεις μανίας, το άτομο λαμβάνει κάποιον σταθεροποιητή διάθεσης, κάποιο αντιψυχωσικό και συνήθως του γίνεται προτροπή να σταματήσει το αντικαταθλιπτικό. Αντίθετα, όταν το άτομο έχει κατάθλιψη λαμβάνει κάποιο αντικαταθλιπτικό και κάποιο σταθεροποιητή διάθεσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιο αντιψυχωτικό. Σε περιπτώσεις νομορυθμίας, ο θεράποντας ιατρός επιλέγει την κατάλληλη αγωγή για το άτομο

Ψυχοθεραπεία

Συμπληρωματικά, η ψυχοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Αρχικά, παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση στα άτομα, ενδυνανώνοντας τα και βοηθώντας τα να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκμάθηση δεξιοτήτων ρύθμισης της διάθεσης, των συμπτωμάτων υποτροπής ή/και διαχείριση του άγχους.

Συνάμα η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλλειψη του στίγματος, αφού το άτομο θα μπορεί να εκφράσει ελεύεθρα τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Το άτομο θα συμμορφωθεί καλύτερα προς την φαρμακοθεραπεία και θα μπορέσει να αποκτήσει μια ισορροπία στη ζωή του.