/

3 Ιανουαρίου, 2024

Διπολικός ασθενής και πραγματικότητα

Διπολικός

Πώς ο διπολικός ασθενής αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα;

Η σύντομη απάντηση: Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πώς την αντιλαμβάνεται, καθώς είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα

Τι ορίζουμε πραγματικότητα ενός διπολικού;

Αυτή εδώ, είναι μια καλή ερώτηση. Είναι η πραγματικότητα ενός ατόμου με διπολική διαταραχή, η μανία και η κατάθλιψη; 

Ναι,

Αλλά δεν είναι μονό αυτά. Στην πραγματικότητα, δε μπορούμε να ορίσουμε την πραγματικότητα. Μπορούμε να την προσεγγίσουμε, με μοντέλα και θεωρητικές προσεγγίσεις, αναλόγως με το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον κόσμο. Όμως, σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να την προσεγγίσουμε στο 100%.

Διπολική διαταραχή και στίγμα

Ένα παράδειγμα πραγματικότητας των ατόμων που έχουν διπολική διαταραχή, είναι το στίγμα που λαμβάνουν καθημερινά από την κοινωνία και τον κόσμο. Είσαι διπολικός; Τότε θα πρέπει να είσαι σε φάση μανίας, όταν για παράδειγμα είσαι χαρούμενος. Ή να έχεις κατάθλιψη, όταν για κάποιο λόγο δεν είσαι και στις καλύτερες φάσεις σου.

Διπολική διαταραχή και φόβος

Επίσης, ένα ακόμα παράδειγμα είναι ο φόβος που επικρατεί για τη διπολική διαταραχή. “Ωχ, θα με δολοφονήσει” σκέφτεται κάποιος που δεν έχει ιδέα από ψυχική υγεία. Ή “θα μου κάνει κακό”, πράγματα που πολύ συχνά δεν ισχύουν. Αντιθέτως, με βάση έρευνες, οι σχιζοφρενείς και τα άτομα με διπολική είναι τα θύματα και όχι το αντίστροφο.

Διπολική διαταραχή και φάρμακα

Το άφησα τελευταίο. Τα άτομα με διπολική διαταραχή, πολλές φορές κατακρίνονται για τα φάρμακα που λαμβάνουν ή τις ενέσεις που δέχονται για να ηρεμήσουν. Αυτό, ναι μεν δικαιολογεί εν μέρει την άγνοια που έχουν οι άνθρωποι για τις ψυχικές ασθένειες, δε δικαιολογεί το γεγονός όμως ότι είναι κομμάτια της υγείας, και όπως κάθε τομέας υγείας, έτσι και σε αυτόν, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή.

Πώς το άτομο με διπολική διαταραχή αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, τελικά;

Πολύ απλά, όπως κάθε άνθρωπος διαμορφώνει μια εικόνα που έχει για τον κόσμο μέσα από μερικά πρότυπα, έτσι και ο διπολικός διαμορφώνει την πραγματικότητα του μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του. Μπορεί να επηρεάζεται ευκολότερα από τα συναισθήματα και τη διάθεση του, και να είναι επιρρεπείς σε διάφορες καταχρήσεις, όμως αυτό δε σημαίνει κάτι.

Η πραγματικότητα είναι κάτι ρευστό και για αυτό χρειάζεται να βλέπουμε το άτομο ως άτομο και όχι ως μια κατηγορία από μόνο του.

Το κείμενο γράφηκε για την καταπολέμηση του στίγματος.

From the same category