/

30 Δεκεμβρίου, 2023

Διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια

Διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια

Είναι η διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια, η ίδια ασθένεια; ​

Σύντομη απάντηση: Όχι, αλλά συνδέονται με κάποιους τρόπους που θα δούμε παρακάτω. Μείνε στο άρθρο για να διαβάσεις περισσότερα

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, είναι μια ασθένεια η οποία χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Στη διπολική τύπου I, και στην τύπου II. 

Η πρώτη, περιλαμβάνει συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει μονάχα συμπτώματα υπομανίας και κατάθλιψης. 

Τι είναι όμως η (υπο)μανία και η κατάθλιψη; 

(Υπο)μανία​

Χαρακτηρίζεται από μια διακριτή περίοδο ασυνήθιστα και επίμονα αυξημένης, επεκτατικής ή ευερέθιστης διάθεσης και ασυνήθιστα και επίμονα αυξημένης δραστηριότητας ή ενέργειας, που διαρκεί τουλάχιστον 4 συνεχόμενες ημέρες και είναι παρούσα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής και αυξημένης ενέργειας ή δραστηριότητας, τρία (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα έχουν επιμείνει (τέσσερα εάν η διάθεση είναι μόνο ευερέθιστη), αντιπροσωπεύουν αξιοσημείωτη αλλαγή από τη συνήθη συμπεριφορά και είναι παρόντα σε σημαντικό βαθμό:

Διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια - Μανία

Μανία

Ίδια συμπτωματολογία, απλώς τόσο μεγάλη ώστε να παρεμβαίνει στη ζωή του ασθενούς και να προκαλεί προβλήματα

Διαφορές της μανίας και της υπομανίας (αν είσαι ακουστικός τύπος)​

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση όπου οι άνθρωποι νιώθουν πολύ λυπημένοι, χαμένοι ή απογοητευμένοι για πολύ καιρό. Συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που προηγουμένως τους έκαναν χαρούμενους. Επίσης, μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου, κούραση, δυσκολίες στο να σκεφτούν ή να αποφασίσουν, και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κινούνται.

Οι λόγοι για την κατάθλιψη μπορεί να είναι πολλοί, όπως η γενετική κληρονομικότητα, προβλήματα στον εγκέφαλο, περιβαλλοντικοί παράγοντες ή δυσκολίες στη ζωή. 

Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που ένα άτομο σκέφτεται και βλέπει τον κόσμο. Η συμπτωματολογία της είναι η εξής: 

Τι είναι στα αλήθεια σχιζοφρένεια; (Αν είσαι ακουστικός τύπος)
Μπορεί ένας διπολικός να έχει συμπτώματα σχιζοφρένειας; ​

Ναι, στις φάσεις κατάθλιψης ή μανίας

Και τι γίνεται αν είναι και διπολικός και έχει τέτοια συμπτώματα σε φάσεις που δεν έχει κατάθλιψη ή μανία; ​

Τότε λέμε ότι έχει σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Συμπέρασμα

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από συμπτωματολογία διάθεσης, ενώ η σχιζοφρένεια από ψυχωσικά επεισόδια. Γίνεται κάποιος να έχει και τα 2 παράλληλα. Εάν είναι σε διπολική φάση, τότε λέμε ότι είναι διπολικός με ψυχωσικά συμπτώματα διαφορετικά ότι έχει σχιζοσυναισθηματική διαταραχή